Pokarmy, które spożywamy – ich jakość i konsystencja oraz częstość spożywania, mają ogromny wpływ na stan naszego uzębienia. Ochronę dla zębów stanowi szkliwo, jednak jest ono narażone na uszkodzenia spowodowane obniżonym pH, które występuję zaraz po spożyciu pokarmów próchnicotwórczych, w szczególności węglowodanów, długo utrzymujących się na powierzchni szkliwa. Największe znaczenie w rozwoju próchnicy mają właśnie węglowodany. Są one podstawą metabolizmu bakterii. Rozkładane, dają kwasy, a te z kolei powodują demineralizację szkliwa.
Niebagatelne znaczenie dla właściwego rozwoju i mineralizacji zębów ma dieta kobiet w ciąży oraz niemowląt.
Mleko matki stanowiące główny składnik pokarmowy niemowląt nie jest szczególnie próchnicotwórcze, mimo iż zawiera dwucukier – laktozę. Posiada w swoim składzie wapń i fosforany, które hamują demineralizację szkliwa oraz kazeinę, która, pokrywając powierzchnię zębów, spowalnia proces próchnicowy.
Ważne też jest spożywanie witaminy D, powodującej prawidłowy rozwój szkliwa. Białka przyczyniają się do rozwoju ślinianek, które odpowiedzialne są za prawidłową ilość wydzielanej śliny.
Oto kilka przykładów produktów żywnościowych mających znaczenie w profilaktyce próchnicy:
- twarde sery (np. camembert) działają stymulująco na wydzielanie śliny, co zwiększa stężenie wapnia w płytce oraz działa chroniąco na szkliwo dzięki zawartej w nich kazeinie,
- kasze, rośliny strączkowe, warzywa, orzechy -działają hamująco na bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy
- guma do żucia najlepiej z sorbitolem, ksylitolem lub fluorkami, stosowana w przeciągu 10 min. po posiłku,
- niskokaloryczne słodziki – wykazują niską próchnico twórczość, gdyż nie są rozkładane przez bakterię do kwasów.
Niektóre pokarmy wykazują się dużą lepkością w stosunku do powierzchni zębów, przez co działają bardziej próchnicotwórczo niż inne. Należą do nich ciągnące cukierki (typu toffi), chipsy.
W trosce o zdrowie naszych pacjentów, doceniając rolę diety w profilaktyce chorób zębów i przyzębia, zapewniamy pacjentom zgłaszającym się do naszej kliniki pełen zakres informacji odnośnie korzystnych i negatywnych nawyków żywieniowych.